Hieronder beschrijven we achtergrond informatie en heel veel tips & trics aangaande het gesloten Ecosysteem

De werking van het gesloten Ecosysteem, van jouw Ecolifetube, hoe dan?

Het is een veel gestelde vraag en in onderstaande tekst zullen we hierop zo goed mogelijk antwoord proberen te geven, tevens behandelen we een stukje geschiedenis.

Eerst even terug naar de oorsprong want waarom zouden mensen planten in een afgesloten fles of box plaatsen en wat is hiervan het nut? Het voert ons terug naar de late koloniale tijd, de tijd dat Europeanen en Amerikanen over zee voeren om ontdekkingsreizen te maken en helaas gebieden te bezetten. De arts Nathaniel Bagshaw Ward (1791-1868) is de bedenker van de zogenaamde Wardian case, een afgesloten box, gemaakt van een frame van hout en dichtgemaakt met glas, 6 ruiten waardoor je een vierkant of rechthoekige box krijgt. De box diende om insecten of planten mee te nemen uit verre oorden zoals Indonesië. Dr. Ward was nieuwsgierig of deze uitheemse soorten ook op het Europese continent zou kunnen overleven, maar dan binnen in verwarmde kassen, de dikwijls barre tochten overzee zorgden ervoor dat het zoute water de planten te veel aantastte; er moest een oplossing komen, dat zou the Wardian Case worden. Een logisch idee en mede hierdoor konden de Europeanen hun plantencollecties uitbreiden.

Er werden vele boxen, waarvan de bodem bedekt was met licht vochtige aarde, meegenomen naar Europa. In de voorloper van de Wardian case, deed Dr Ward een pop van een nachtvlinder, het was een eenvoudig doorzichtige afgesloten fles. Dagen en vermoedelijk weken later ontdekte hij dat er varens waren ontkiemd en dat er overdag condens op de binnenzijde van de wand ontstond die ’s nachts naar de aarde druppelde. Een permanent licht vochtig klimaat ontstond en de plantjes deden het er goed in. Op deze manier nam hij allerlei planten mee naar Groot Brittannië, dat in die tijd behoorlijk wat kolonies had. In zijn herbarium stonden wel 25.000 soorten wat dan ook een behoorlijke oppervlakte moet hebben gehad. In 1842 schreef Dhr. Ward het boek "On the Growth of Plants in Closely Glazed Cases".

 

In de jaren 60 startten mensen met het aanleggen van mini tuintjes in grote afgedankte wijnflessen. Er moet iemand mee begonnen zijn. Veelal zetten mensen de plantjes in een fles en liet men de dop eraf. Vraag maar eens aan je opa of oma, die herkennen dit nog uit die tijd, het werd een trend! En natuurlijk waren er al wel kamerplanten maar niet in die grote diversiteit als die we tegenwoordig kennen. Er komen steeds nieuwe soorten bij.

Later ging men de flessen afsluiten met een kurk waardoor de planten aanzien minder hard groeiden, een principe dat onderzocht moest worden, dan moet je metingen gaan doen en de waardes noteren t.o.v. een open fles. Zo komt men er achter wat de geheimen zijn van een afgesloten Ecosysteem.

planten naar het westen gebracht die tegenwoordig als onze kamerplanten ongekend populair zijn. Nog een belangrijk element is de tuinbouw dat uit dit concept is ontstaan. Een verwarmde doch lichte omgeving waarin je temperatuur, vochtigheid en lichtsterkte kunt reguleren en dus met gemak de mooiste uitheemse soorten kan laten groeien en later ook kweken. De moderne kwekerijen zijn high tech en deels volautomatische planten fabrieken.

De fotosynthese

Uit onderzoek blijkt de plant zelf zijn brandstof (glucose) te produceren in het blad. De bladeren nemen via kleine openingen aan de onderzijde CO2 (kooldioxide) op uit de lucht. Water (H2O) met voedingszouten en mineralen wordt opgenomen via de wortels en door de stengels getransporteerd.

Er ontstaat een chemisch proces door middel van licht waarbij de elementen CO2 en water een verandering ondergaan, dit noem je de fotosynthese, het chorofyl in de weefsels van de plant zorgt voor deze verandering.

De opgenomen moleculen worden door middel van de straling van licht (dus niet ’s nachts)  afgebroken, zodat andere elementen (Glucose) vrij komt dat de plant nodig heeft om te leven,  bij dit proces komt zuurstof vrij.

Een plant heeft dus helemaal geen zuurstof (O2) nodig om te groeien, maar produceert dit helamaal zelf. Het is dus van belang dat jouw Ecolifetube voldoende licht krijgt om de productie van zuurstof te optimaliseren, dit is zeer belangrijk voor de kolonie springstaartjes waarover later meer.

De plant past zich aan haar omgeving aan, zoals in de natuur, tevens geldt het recht van de sterkste en zal de plant die sneller en dichter groeit het geheel na verloop van tijd kunnen overwoekeren.

 

WATER EN CONDENSVORMING

Als we het hebben over de waterkwaliteit is het wel eens goed om je (regen)water te laten testen. Wij deden dat met grondwater uit Zeeuwsch-Vlaanderen, een waterwingebied waar relatief weinig landbouw plaatsvind. Nagenoeg alle waarden waren uitstekend. We gebruiken dit water zoveel mogelijk voor onze ecosystemen. Je kan ook gedestilleerd water of osmosewater. Kraanwater is niet aan te bevelen. Wil je ook de kwaliteit van je grond- of regenwater later testen, neem dan een klein beetje water uit je regenton mee naar een (aquarium) dierenspeciaalzaak en voor een paar euro kan je het water laten testen op PH, Natrium, Kalium, Kalk etc…

 

Na het bouwen van een gesloten systeem is de biotoop pas compleet wanneer er water wordt gesproeid. Je kan het beste een plantensproeier gebruiken waarvan je onder druk kan sproeien, dat werkt heel prettig. Je sproeit de wanden als het ware schoon en ook de planten en mossen krijgen een goede sproeibeurt. Niet meer dan een half kopje water moet in het begin voldoende zijn.

In een gesloten ecosysteem mag je ongeveer twee keer per jaar een klein beetje water toevoegen. Kraanwater is te ‘hard’, rijk aan mineralen, voor de planten vrij schadelijk door een te veel aan chloor, nitriet en nitraten. Ook zit er veel kalk in, het verlaagd de zuurtegraad van de aarde en laat witte kringen op de bladeren en op de wand van het ecosysteem. Dat wil je natuurlijk niet. Mineraalwater zou je ook kunnen gebruiken maar zoals gezegd beter (grond) of regenwater of osmosewater.

 

DE VERZORGING VAN EEN GESLOTEN ECOSYSTEEM

3 elementen waaraan je kunt monitoren of het goed gaat met je Ecosysteem:

  1. Het gesloten ecosysteem condenseert, dat wil zeggen er is aan een zijde (meestal de koude zijde) aan de raamkant een vleug van condens te zien, wanneer de druppeltjes zwaar genoeg zijn, vallen ze naar beneden. Is er geen condensvorming te zien, lees dan verder bij ‘WANNEER WATER GEVEN’
  2. De mossen zijn mooi groen van kleur, de plantjes staan er mooi bij en groeien gestaag.
  3. Zo nu en dan zijn er nog steeds springstaartjes langs de wand te zien, dat is een goed teken! Hieraan valt af te lezen dat het goed met je ecosysteem gaat

 

WANNEER WATER GEVEN

In principe geven we het gesloten ecosysteem geen water! Toch is het soms van belang water te geven. Als je het vermoeden hebt dat het gesloten ecosysteem te weinig vocht heeft, mag je er wat water aan toevoegen. Je kan het vooral zien aan de mossen, worden de mossen droog of verkleuren ze van intens groen naar lichtgroen of zelfs wit/grijs, dan is het hoog nodig de mossen te besproeien, wanneer een mos lijkt te zijn afgestorven is het raadzaam het mosje eruit te halen en te vervangen door nieuw bol – of plaatmos. Hierna geef je het geheel weer een sproeibeurt en dat het klimaat zich weer opnieuw moeten stabiliseren.

 

NOG ENKELE TIPS

TIP wat betreft licht: Licht is belangrijk voor je Ecosysteem, maar zet jouw biotoop nooit in direct zonlicht. Je voorkomt hiermee dat de temperatuur van laag naar zeer hoog gaat in korte tijd en dus behoorlijk gaat condenseren. Tevens zorgt direct zonlicht ervoor dat de planten kunnen verbranden, er ontstaat een zogenaamd broeikaseffect. Bij gebrek aan licht kunnen er witte puntjes/bolletjes ontstaan, dit is een schimmelsoort en moet je zo snel mogelijk verwijderen om te voorkomen dat het gaat woekeren. Dit is dus een teken van een tekort aan vocht of licht.

TIP voor gelijkmatige groei: Draai je ecosysteem iedere week een halve slag, zo voorkom je dat je planten naar het licht toe groeien. De planten groeien dan gelijkmatig omhoog.

 

Zo zie je maar, dat er heel wat bij komt kijken als je er echt een verzorgingsproject van wil maken maar in de basis valt het mee hoor. Deze informatie is dan ook bedoeld als naslagwerk, blijf kijken naar jouw Ecosysteem, dan lees je vanzelf af, hoe het ermee staat en of er iets aan moet gebeuren. Dat moet ei!genlijk met alles wat leeft en beweegt, al is een gesloten Ecosysteem een stuk minder bewerkelijk dan een hondje, kat of een plant. Veel succes !

 

 

Plantenkaart Ecolifetube

Bij ieder DIY-pakket zit een plantenkaart waarop aangevinkt staat welke planten je aantreft in jouw pakket. Je hebt de mogelijkheid tussen een mix van kleurtjes en een mix van groentinten. Niet iedere plant is altijd beschikbaar. Het is voor ons niet te doen om 100% aan ieders wensen te voldoen,  daarom bieden we twee keuzes, we hopen op je begrip hiervoor. Wil je wel een pakket met kleur maar houdt je absoluut niet van roze of rood, geef dit dan aan op je bestelformulier, dan proberen we daar  zoveel mogelijk rekening mee te houden. For the love of plants!

Een Mini landschapje van bovenaf

Chemisch proces

Bij biologie hebben we allemaal wel geleerd dat planten licht en water nodig hebben om te kunnen groeien en dat bladgroenkorrels in de groene delen van de plant Koolstofdioxide, ofwel CO2, en water worden omgezet in koolhydraten (glucose), sacharose, cellulose en zetmeel. Hierbij komt zuurstuf, O2, vrij. Het proces heet koolstof-assimilatie. De suikers en koolhydraten kunnen in de plant worden opgeslagen. Als het nodig is kan de plant deze weer gebruiken om te groeien en te bloeien. Dit gebeurt met behulp van zuurstof die de plant zelf uit de lucht haalt. Dit heet dissimilatie. Voor zover het chemisch proces dat ook in ieder ecosysteem plaatsvind. De cactussen in een terrarium staan in open verbinding met de buitenlucht.

 

Verzorging

Omdat de Ecolifetube (mini-jungle) een opening met een diameter van 7 centimeter heeft, is het mogelijk om na verwijdering van de kurk, met je gereedschap of met de hand in de fles te gaan. Je kan de binnenzijde van de Tube dus lichtjes reinigen. Wanneer er bijvoorbeeld een blad is afgestorven en tegen de wand van de Tube plakt, wordt dit een bruine vlek. Met een licht vochtig doekje - GEBRUIK GEEN SCHOONMAAKMIDDELEN MAAR EEN DRUPPELTJE WATER - is het mogelijk  de binnenwand schoon te maken. Ook kan je dode bladeren of bruin geworden plantdelen verwijderen of de plant een beetje snoeien. Als je het gevoel hebt, dat de aarde erg droog is, mag je een half kopje regenwater toevoegen aan de Tube. Bij twijfel voeg je geen water toe! Zoek contact met ons en we zullen proberen tips te geven.

 

Voor het terrarium met cactussen (mini-desert) geldt een ander verzorgingsbeleid.  Als je de dop eraf laat, kan de grond goed uitdrogen, dat hebben cactussen het liefst. Als de grond echt heel droog is, kan je eens per maand een kopje regenwater geven. Je kan een plantengieter gebruiken en door heel langzaam langs te wand te gieten, zorg je dat de bodem netjes blijft. Als je met een harde straal op één plaats giet, ontstaat er een gat en zal het zand tegen de wand spatten, dat is niet handig. Giet echt niet te veel want van natte voeten houden je cactussen niet! Uiteraard kan je ´s avonds wel een sfeertje creëren door de kurk met LED-verlichting en afstandsbediening erop te doen en je avond bijzonder sfeervol te laten verlopen.

Nog zo'n prachtig Mini Landschapje van bovenaf