TV opname

Gepubliceerd op 5 april 2020 om 13:38

Corona uitbraak, alle evenementen afgezegd, maar wel Gina Lissenburg op bezoek voor SBS6' Quality Time op Zondag, wat doe ik nu met zoveel ingekochte plantjes?

 

Ik heb mijn wagen vol geladen...

Op donderdag 12 maart is mijn busje helemaal ingeladen, startklaar om de volgende ochtend af te reizen naar Leeuwarden voor de Beurs Vrouw!

 

De organisatie stuurde alle standhouders in de middag nog een mailtje dat Vrouw! gewoon door zou gaan, ze volgden immers de richtlijnen van het RIVM.  Maar nog geen 15 minuten later kwam minister Rutte met een persconferentie waarbij hij aankondigde dat alle evenementen, in ieder geval, tot 6 april  worden afgelast. Spoedig volgde Creative Life / Utrecht (hierna CL) en Crea Weekend Rijswijk met een mail, afgelast. Leuk, zit je dan met 900 planten... En nu? Een dikke week later besluit het ministerie dat alle evenementen zowieso tot 1 juni worden verboden. Weer een tegenvaller want inmiddels heeft de organisatie van CL het evenement verplaatst naar 22, 23 en 24 mei. Dit wordt wederom verplaatst naar 13,14 en 15 november. Dat betekent weer iedereen mailen, omboeken en wellicht dealen met annuleringen.

#overmacht #corona #ondernemer

Er is nog zoveel te doen...

Inmiddels ben ik zo'n 2,5 jaar actief om Ecolifetube op de kaart te zetten en komen er veel nieuwe dingen op mijn pad, waaronder beurzen, markten en evenementen maar ook bedrijfsworkshops van bijvoorbeeld personeelsverenigingen. Een workshop geven aan 10 mensen vergt natuurlijk een heel andere planning dan voor 100. Als startend ondernemer loop je tegen allerlei leuke en minder leuke uitdagingen aan, maar het toffe van uitproberen is dat je er blanco instapt en al vrij snel door hebt of een evenement wel of niet iets voor je is;  je moet het wel even doen en dat vraagt onder andere organisatie- en incasseringsvermogen.

Aan het zelfstandig ondernemen kleven ook risico's, iets wat ik niet per definitie prettig vind, en verder kost uitproberen vaak veel tijd. Achteraf maak je de balans op en weet je wel precies waar je aan toe bent!

Planning 2020

In het najaar van 2019 heb ik heel veel werk verzet achter de schermen. Bellen, mailen,workshops inplannen maar ook evenementen aanmaken. Beurzen bellen me of ik interesse heb om, hoe kan het ook anders, workshops te geven. In de relatief korte tijd dat Ecolifetube bestaat heb ik aan honderden mensen workshops gegeven met verschillende inhoud. Eigenlijk ben ik heel de maand januari al bezig met het nieuwe seizoen 2020 voor 'Ecolifetube on Tour'.


Inmiddels weet ik dat het nieuwe seizoen begint in februari en dat dan de Huishoudbeurs in de Rai te Amsterdam gehouden wordt. Vorig jaar stond ik er 4 dagen en dit jaar besloot ik op te schalen naar 6, omdat ik 9 dagen achter elkaar workshops geven (nog) niet zie zitten. Ik kan je vertellen dat dat een heuse aanslag is op je lichaam. De huishoudbeurs is een breed georiënteerd evenement waar je werkelijk van alles vindt. Alle A-merken zijn vertegenwoordigd met huishoudelijke apparatuur, dan middeltjes van schoonmaak tot hoestdrank maar je kan er ook uitgebreid eten en drinken proeven, jezelf laten voorlichten over..."Roept u maar" en het is er! Dan is er de meet 'n greet met de cast van Goede Tijden, Slechte Tijden en sinds enkele jaren is er een groot Workshopplein, vormgegeven door Maaike van Mashtag Studio, dit blijkt een groot succes!

Kom je binnen of blijf je buiten staan?

Eind februari belt de organisatie van de beurs Vrouw! in Leeuwarden mij. Ze leggen de link met de huishoudbeurs waar ik workshops Mini Ecosysteem maken verzorgde en ze vragen of er interesse is om Ecolifetube op hun evenement te kunnen boeken. Ook zij bieden plaats aan diverse aanbieders van workshops. Het is natuurlijk geweldig dat je geregeld wordt gebeld en gemaild met dezelfde zojuist beschreven vraag. Maar....niet alles is leuk...was dat maar waar. Door schade en schande wordt je wijs, zo kan ik me in het voorjaar van 2018 nog herinneren dat ik op één dag € 0,50  verdiende, omdat er een klant behoefte had één mini-plantje ! Dan weet je dat je dat nooit meer moet doen, een hele dag voorbereiding voor workshops, planten ingekocht, een dag op het evenement staan en niks verdienen is natuurlijk erg jammer.

Zo leerde ik dat het gunstiger is wanneer mensen zich van te voren in kunnen schrijven en eventueel al kunnen afrekenen in de webshop. Dan weet je dat mensen komen en hoef je niet de hele dag op klanten te wachten. Waar dat aan ligt? Dat is soms moeilijk te zeggen, maar uiteraard als je buiten staat, ben je altijd afhankelijk van het weer. Na een aantal regenachtige (markt)dagen te hebben doorstaan, besloot ik nooit meer buiten te willen staan! De omgevingstemperatuur is bij gesloten ecosystemen namelijk erg belangrijk en het liefst heb je de temperatuur zo stabiel mogelijk. Buiten is dat nogal wisselend omdat de zon een enorme warmtebron is en als het een beetje afkoelt, beslaat je hele ecosysteem. Dat werkt niet dus staan ik en mijn personeel voortaan lekker binnen!

 

Ecolifetube op tv

De filmcrew die eigenlijk in Leeuwarden op de inmiddels gecancelde beurs Vrouw! zou komen filmen, moet zoals ik, snel schakelen en belt me op. Of ze mijn workshop 'op de zaak' mogen komen filmen, de producer vind het onderwerp "Mini Tuintje maken" erg tof en zo geschiedt.

Op zaterdag 14 maart staat een clubje van 5 dames ingepland, gauw zet ik online dat ik erg veel planten over heb in verband met afzegging beurs Vrouw! en dat mensen zich aan kunnen melden via de website, collega Debbie zou Leeuwarden voor haar rekening nemen. Door een aantal omboekingen van CL deelnemers en een aantal spontane aanmeldingen wordt het plotseling aardig druk en besluit ik de club te verdelen over twee tijdstippen. De filmcrew is ook met vier personen aanwezig en dus is het volle bak in mijn atelier aan de Gansstraat in het oude Pieter Baan Centrum te Utrecht. Hoewel ik daar inmiddels een jaar gevestigd ben, heb ik er nog niet zo gek veel workshops verzorgd. Dat moet allemaal nog groeien, maar wat heb ik gezweet zeg in die week! Het atelier moest er spik en span uitzien, dus dat betekent maar één ding, opruimen, opruimen en nog eens opruimen. Omdat we op onze binnenplaats al het afval scheiden, kost het best wat tijd om alles apart in de containers te droppen zoals papier, plastic en restafval, maar ook van de gedemonteerde Tubes scheid ik alle onderdelen die  ik laat ophalen door de fabrikant en die maakt er in de recycle-lijn nieuwe Tubes van.

Dan nog alle materialen voorbereiden, zakjes kiezeltjes afwegen, lampjes en labels voorbereiden en ga zo maar door...  Planten heb ik inmiddels in overvloed vanwege alle perikelen omtrent Corona en er komen nog veel meer planten binnen de komende tijd. Ik heb zelfs in totaal 660 baby varens laten kweken en dus heb ik een totale hoeveelheid van meer dan 1000 plantjes in mijn bezit en hoewel ik graag voor planten zorg, is dit toch wel een uitdaging. Je moet planten niet te veel water maar zeker ook niet te weinig geven. Licht en temperatuur zijn ook belangrijk, kortom het is een hele operatie om alles in goede banen te leiden en dus moet ik snel schakelen. Van de één op de andere dag ben ik opeens een super drukke manager, moet tientallen emails beantwoorden van mensen die hun geboekte workshops in duigen zien vallen...alles is gecanceld!!! Ik kan eerlijk gezegd wel janken...maar zeg tegen mezelf: "Blijf cool, je kan dit"! Ik denk hard na en heb mijn focus als nooit tevoren. Ik besluit als startend ondernemer mijn strategie (tijdelijk) te veranderen, maar daarover meer in een volgend blog.

De draaidag met SBS6 is supergezellig. 's Morgens sjees ik nog even naar de bakker en haal een gezellige mix van taartjes en koek voor bij de koffie en thee. Dat hoort er voor mij helemaal bij, een goed ontvangst van de deelnemers vind ik dan ook erg belangrijk. Zelf hou ik er ook van te ervaren als er goed voor je wordt gezorgd, je voelt je helemaal welkom. Ik heb dat echt heel sterk van mijn oma meegekregen. Bij haar was er ook altijd van alles, je voelde je meer dan welkom, de koffie stond altijd klaar en je kon altijd een vorkje mee prikken. En met name op zaterdag wist iedereen dat er vers krentenbrood was die je met dikke plakken kaas mocht beleggen, ik hou daarvan. En hoewel het lieve mens zich wel eens kon verliezen in het zorgen voor mensen, hoorde je haar gasten nooit klagen.

 

Twins

Superleuk vind ik het dat twee tweelingzussen zich spontaan aanmelden. De dames volgen mij al vanaf het eerste uur op Instagram en hebben beiden al sinds het prille begin een mooi hangend ecosysteem  in huis hangen. Hartverwarmend vind ik het dat ze op deze dag de moeite nemen om naar Utrecht af te reizen voor een workshop, stiekem willen ze dit al heel lang, zo zeggen ze, het moet maar net uitkomen. Leuk detail is dat ze dan beiden nagenoeg dezelfde smaak hebben, het intrigerende aan de ééneiige tweelingen, zo leuk! Tof ook om mensen waarmee je op internet al een soort band hebt in het echt te ontmoeten. Ook dat is voor mij nieuw en komt inmiddels vaker voor. Via Instagram maak je gewoon snel contact met mensen. Ik heb zo ontwerpers, vloggers, bloggers en influencers leren kennen, dat was vroeger echt niet zo gemakkelijk.

 

In verband met de privacywet vraagt de producent aan alle deelnemers van de workshop of ze er bezwaar tegen hebben dat ze op televisie komen en zo wordt een opstelling gemaakt van rijtje mensen links die wel en een rij mensen rechts die niet in beeld willen. Vanwege de camera's verloopt de workshop dit keer iets minder vlot omdat sommige handelingen even close-up gefilmd moeten worden. Het interview doen we achteraf, in een volle ruimte is er te veel rumoer om tussendoor antwoorden te geven op allerlei prangende vragen van presentatrice Gina. Ik kom erachter dat ik haar eerder heb gezien maar weet niet meer waarvan, ze blijkt een van de finalisten van Utopia. Ahhhhhh, daar ken ik je dus van! Ik hou ervan om alle deelnemers tot slot individueel aandacht te geven en hun gemaakte junglekunstwerkjes na te lopen en te voorzien van water. Even een kort praatje over hoe men de workshop heeft ervaren vind ik fijn. Ik sta altijd open voor feedback. Dat kost tijd maar al met al zijn we zeker 2,5 uur bezig inclusief interview. De club die enkele uren later zou beginnen, start een beetje later en wat blijkt?  Tijdens de workshop van 13:00 uur hebben zich spontaan nog een aantal mensen aangemeld via de website, deze mensen staan ook om half 4 keurig voor de deur. Ik laat de groep binnen en zet ze even aan de koffie/thee.  Zo kan ik rustig het interview afronden. Het atelier blijkt na de eerste groep al een gigantisch slagveld en omdat we iets uitlopen, is er niet zoveel tijd om alles weer helemaal op te ruimen voor de tweede groep maar ach, er zijn ergere dingen...

 

Ook met de tweede groep maken we er een gezellig groene vingers festijn van, de dag vliegt werkelijk om en meer dan trots ben ik op het resultaat. Het wordt een gaaf filmpje dat veel mensen inmiddels hebben gezien op televisie en het leuke is dat het online blijft staan en zo zal het virus van gesloten ecosystemen maken zich verspreiden onder de rest van de bevolking:) Het is gewoon bewezen mensen: met planten en de natuur bezig zijn werkt ontspannend. Of je nu in de tuin werkt of een mini tuintje in een afgesloten fles creëert; het ontstresst en dat kunnen we in deze onzekere gekke tijd wel gebruiken.

 

Een groene groet en het ga je goed ! 

 

Wim

 

Ecolifetube

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.